najotrovnije zmije na svetu

1. Inland Tajpan

najotrovnije zmije na svetu 0
Smatra se najotrovnijom i najsmrtonosnijom zmijom na svetu. Nastanjuje centralne delove Australije i u jednom napadu može da izbaci otrova koji može da ubije do 100 ljudi. Iako je veoma otrovna, spada u grupu stidljivih, a ne agresivnih zbija pa uglavnom teži da pobegne kada se oseti ugroženo. Mogu da budu dugačke do 2,5 metara a pri jednom napadu može da napravi i sedam ugriza.

2. Istočna braon zmija

najotrovnije zmije na svetu 1
Istočna braon zmijaDruga je najotrovnija zmija na svetu, i nastanjuje prostore Australije, Papua Nove Gvinije i Indonezije. Uglavnom su dugačke 1,1 do 1,8 metara, a najduža ikad pronađena je imala 2,4 metra. I petstoti deo grama otrova ove zmije može da ubije odraslog čoveka. Ugriz ove zmije izaziva dijareju, vrtoglavicu, paralizu i srčani napad. Može da bude veoma agresivna ako joj ne ostane prostora da pobegne.

3. Plavi ili Malajski krait

najotrovnije zmije na svetu 2
Nastanjuje delove južne i jugoistočne Azije, i dugačke su 1 do 1,5 metara, iako ima primeraka dugačkih i 2 metra. Otrov ove zmije izaziva paralizu mišića i 16 puta je jači od kobrinog. Smrt u 70-80% slučajeva nastupa 6 do 12 sati nakon ujeda, tako da je to period u kojem se mora pružiti adekvatna pomoć žrtvi koja u prvih sat vremena doživljava paralizu svih mišića, uključujući i facijalnih, gubi mogućnost govora i sluh, a smrt nastupi usled paralize disajnih organa. Ugriz ove zmije je specifičan jer je jedva vidljiv.

4. Tajpan (obalski)

najotrovnije zmije na svetu 3
Obalski tajpanZmija koja naseljava Australiju, ima toliko jak otrov da jedna kap može da ubije 12 ljudi ili 50.000 mišava. Dok otrov većine zmija razara tkivo, tajpanom zgrušava krv i onemogućava dalji njen protok kroz organizam, tako da smrt može da nastupi i samo sat vremena nakon ugriza. Za razliku od svog rođaka, koji je najotrovniji na svetu i boravi u središnjem delu Australije, ovaj tajpan uglavnom naseljava obale.

5. Crna mamba

najotrovnije zmije na svetu 4
Crna mambaCrna mamba je naveća zmija otrovnica u Africi, dugačka je oko 3,2 metra ali zabeleženi su primerci i od 4,5 metara. Ime je dobila po tome što joj je unutrašnjost usta crna, a ne po boji kože, što mnogi greškom misle. Boja njene kože varira od žuto-zelene do sjajno sive. Simptomi otrova ove zmije su: da sve vidimo duplo, paraliza i mogući srčani napad. Ujed ove zmije može da izluči otrova i da ubije oko 12 ljudi. 10-15 mg može da ubije jednog čoveka, a obično izbace 100-120 ml. Najviše zabeležno je da je jedan ugriz izbacio 400 mg otrova. Crne mambe su izuzetno brze i mogu da se kreću i do 20 km/h.
Ima zabeleženih slučajeva da su crne mambe usmrtile lavove, hijene i leoparde kako bi odbranile svoja gnezda.
Studije kažu da ako se ne reaguje pravovremeno protivotrovom, smrtnost od ujeda crne mambe je 100%.

6. Tigrasta zmija

najotrovnije zmije na svetu 5
Tigrasta zmijaVobila je naziv po svojim šarama i još jedna je u nizu najotrovnijih zmija sveta koja nastanjuje isključivo Australiju. Dugačke su 0,9 do 1,2 metara, ali ima i ekstremnih zabeleženih primeraka koji su bili dugački i do 2 metra.
Simptomi ujeda ove zmije su lokalizovan snažan bol u stopalima i vratu, osećaj golicanja, telo počinje polako da trni, pojačano znojenje, paraliza i teškoće sa disanjem. Ako se ne reaguje pravovremeno, smrt nastupa u 40-60% slučajeva. U najgorem slučaju, smrt može da nastupi i posle 30 minuta.
Ova zmija je veoma zašrićena u Australiji. Ako biste je ubili, možete da dobijete kaznu od 7.500 dolara i 18 meseci zatvora.

7. Filipinska kobra

najotrovnije zmije na svetu 6
Kao što se u njenom nazivu vidi, nastanjuje Filpine, tj. severni deo Filipina pa se naziva još i severno-filipinska kobra. Prosečna dužina je oko 1 metar, ali ima primeraka od 1,6 do 2 metra. Uglavnom boravi u vodi, pa se može naći oko reka i močvara. Ova zmija može da napadne ugrizom ili da ispljune otrov veoma precizno i do 3 metra u daljinu. Izaziva paralizu disajnih organa a smrt u najgorim okolnostima može da nastupi do nakon 30 minuta, iako lokalno stanovništvo ima protivotrov koji u ogromnom procentu dovodi do oporavka žrtve.

Коментари

Постави коментар